Słowniczek trudnych pojęć, cz. 2

Emolienty – substancje tłuszczowe służące do nawilżania skóry. Odgrywają bardzo istotną rolę zarówno w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia, jak i samej elastyczności naskórka. Mimo bardzo szerokiej gamy środków kosmetycznych dostępnych w Polsce są one wciąż niedoceniane w walce z atopowym zapaleniem skóry. 

Nietolerancja pokarmowa – to każda niepożądana reakcja na pokarm, w której nie udowodniono udziału układu immunologicznego. Wyróżniamy kilka rodzajów nietolerancji: farmakologiczna (np. nietolerancja histaminy i tyraminy), metaboliczna (np. nietolerancja fruktozy, laktozy, galaktozemia), toksyczna (toksyny produkowane w żywności przed bakterie) oraz inne, niezdefiniowane (np. reakcja na substancje dodatkowe w żywności). Najczęściej występującą niealergiczną nadwrażliwością u niemowląt i młodszych dzieci jest nietolerancja laktozy. Bardzo częsta bywa mylona z IgE-niezależną alergią na białka mleka krowiego, a wszystko ze względu na podobne objawy. Jej rozpoznanie najczęściej bazuje na próbie eliminacji laktozy z diety i następującej potem prowokacji pokarmowej. 

Panel pokarmowy – zbiór wybranych alergenów pozwalających podczas badania określić rodzaj i stopień nasilenia uczulenia na najczęściej występujące w pokarmie alergeny. W jego skład wchodzą:

– orzechy (orzech laskowy, migdał, orzech ziemny, czasem orzech włoski),
– warzywa (ziemniak, seler, marchew, pomidor),
– ryby (dorsz, krewetka lub krab – w zależności od laboratorium),
– zboża (mąka pszenna, soja, mąka żytnia, ryż lub sezam – w zależności od laboratorium),
– owoce (jabłko, kiwi, morela, a także brzoskwinia, grejpfrut, cytryna, pomarańcza,     mandarynka, truskawka – tutaj również zestaw zależy od samego laboratorium),
– mięso (baranina, indyk, kurczak, wieprzowina, wołowina – zależy od laboratorium)
– oraz białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, mleko, drożdże1

Panel pediatryczny – mieszany zestaw alergenów wybranych pod kątem alergii najczęściej występujących u dzieci. Taki panel pozwala na oznaczenie we krwi wybranych alergenów. Jego zaletą jest brak konieczności odstawiania leków w porównaniu do punktowych testów skórnych. Najczęściej do grupy tej należą:

– trawa (tymotka łąkowa, żyto),
– roztocza (Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae),
– drzewa (olcha, brzoza, leszczyna),
– zioła (bylica, mniszek lekarski, babka lancetowata),
– pleśń (Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria   alternata),
– alergeny zwierzęce (kot, pies, koń, świnka morska, królik, chomik)1

Panel alergenów ISAC – test przeznaczony do oznaczania w surowicy krwi poziomu swoistych przeciwciał IgE dla konkretnych alergenów. Test jest zalecany w przypadku, kiedy wcześniejsze badania wskazują na uczulenie złożone bądź kiedy istnieje podejrzenie reakcji krzyżowych. Metoda ta należy do nowej generacji testów skórnych i zapewnia wielokierunkową analizę pozwalającą na stworzenie profilu uczulenia pacjenta. Test tego rodzaj eliminuje również ryzyko pominięcia istotnego alergenu2, 3

1 http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/profil-alergiczny-badania-na-alergie-pokarmowa-i-nie-tylko_37523.html
2 http://www.diag.pl/Badanie-ISAC-test-panel-alergenow.85+M5e8f526fdcc.0.html
3 http://wellmed.com.pl/lab/isac-test-panel-alergenow/

 

– 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź