Informacje na etykietach – na co zwracać uwagę?

Na każdym kroku jesteśmy zachęcani do bycia świadomymi konsumentami, którzy znają skład kupowanego produktu i jego wartość odżywczą.

Niestety większość z nas nie czyta dokładnie etykiet. Sytuacja ta zmienia się, gdy wybieramy produkty dla dziecka, zwłaszcza chorego, na przykład z alergią na białka mleka krowiego.

Wówczas uważne czytanie etykiet i poszukiwanie na nich informacji o składzie staje się podstawowym, rutynowym krokiem wpływającym na bezpieczeństwo i zdrowie naszego malucha. Na co powinniśmy więc zwracać szczególną uwagę na oznakowaniu produktów? 

W grudniu 2014 roku w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej weszło w życie Rozporządzenie nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Określa ono jednolite i wspólne dla całej UE wymogi mające służyć wysokiemu poziomowi ochrony zdrowia i interesów konsumentów.


Rozmiar tekstu na etykietach

Etykiety żywności powinny być jasne, zrozumiałe i przejrzyste, aby były pomocne dla nas jako konsumentów. Dotychczas nieczytelne informacje o produkcie stanowiły jedną z głównych przyczyn niezadowolenia konsumentów z etykietowania żywności.

Jednym z podstawowych kryteriów czytelności jest rozmiar czcionki i właśnie nowe rozporządzenie po raz pierwszy określiło minimalną wielkość czcionki dla obowiązkowych informacji na etykiecie. 


Wartości odżywcze

Rozporządzenie 1169/2011 zmieniło również zasady podawania informacji o wartości odżywczej środka spożywczego, które (dla większości produktów) obejmują obecnie: wartość energetyczną, zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli.

Dzięki temu konsumenci będą mogli porównywać produkty żywnościowe przed zakupem, co pomoże im w dokonywaniu wyborów spełniających ich indywidualne wymagania. 


Wyróżnianie alergenów

Aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów konieczne jest również umieszczenie na etykiecie wszelkich składników lub substancji pomocniczych powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

To, co jest istotne z punktu widzenia rodziców małych alergików, to fakt, że nazwa alergenu na etykiecie musi być zaznaczona w sposób wyraźnie odróżniający ją od wykazu pozostałych składników (np. pogrubienie, podkreślenie). 

Należy zwrócić uwagę, że obowiązkowe jest również podawanie informacji o alergenach w przypadku żywności nieopakowanej, w tym w restauracjach i kawiarniach. Wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji stanowi Załącznik II do tego Rozporządzenia. 

Należy również pamiętać, że choć produkt może nie zawierać białek mleka krowiego, nie oznacza, że jest on odpowiedni do stosowania u niemowląt i/lub małych dzieci, na przykład ze względu na obecność pewnych substancji dodatkowych. 


Zakupy on-line

Rozporządzenie 1169/2011 wprowadziło również ważną zmianę w zakresie sprzedaży produktów spożywczych w internecie. Dzięki niemu konsumenci kupujący on-line, przed ostatecznym zakupem, mają otrzymywać takie same informacje o żywności (znajdujące się na etykiecie produktu), jak konsumenci dokonujący zakupów w sklepie stacjonarnym. 


Uważne czytanie etykiet

Aby dbać o bezpieczeństwo dziecka, należy jednak przede wszystkim zachować ostrożność, poznać katalog produktów zawierających białka mleka krowiego i dokładnie czytać etykiety. Naszej ostrożności nie powinien uśpić zapis „nie zawiera laktozy”, ponieważ nie oznacza to, że produkt nie zawiera białek mleka krowiego.

Nie powinniśmy się również kierować samą nazwą substancji w wykazie składników. Nie wszystko, co z nazwy kojarzy się z mlekiem jest niebezpieczne dla zdrowia osób z alergia na białka mleka krowiego (np. kwas mlekowy będący substancją dodatkową w produktach spożywczych). 

Obecne przepisy mają ułatwić nam bardziej świadomy wybór produktów żywnościowych. Lepszą ochronę naszego zdrowia bez wątpienia wesprze każdorazowe zapoznawanie się z informacjami zamieszczonymi przez producentów na etykietach produktów. 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź