Dlaczego alergie pokarmowe są coraz częstsze?

Często można słyszeć głosy, że alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne. Stoją za tym konkretne liczby: zachorowalność na alergie pokarmowe gwałtownie wzrosła w ostatnich 20 latach i szacuje się, że cierpi na nie 1–2% dorosłych i 4–6% dzieci*. 

Najnowsza z teorii wskazuje, że za powstawanie alergii odpowiedzialne są związki chemiczne zwane dichlorofenolami, które możemy odnaleźć między innymi w oczyszczonej wodzie z kranu, środkach dezynfekujących czy pestycydach.

U pacjentów z wysokim stężeniem dichloforenoli w moczu ryzyko uczulenia na żywność może być zwiększone nawet o 80%. Hipoteza mówi o tym, że antybakteryjne właściwości tych związków niekorzystnie wpływają na mikroflorę w naszych jelitach, której rolą jest właśnie ochrona przed alergiami pokarmowymi**. 

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, najczęściej dichloforenol odnajdziemy w wodzie płynącej z kranu. Czy w związku z tym powinniśmy spożywać wyłącznie wodę butelkowaną? Bylibyśmy ostrożni w stawianiu takich wniosków.

Woda w kranach jest różna w zależności od kraju, miasta, a nawet punktu, z którego pobiera się wodę i przygotowuje do dystrybucji, odmienna jest w nich też zawartość chloru itd. Alergię pokarmową trudno zdiagnozować klinicznie. 

Przyczyną zwiększonej ilości dichlorofenoli może być… nadmierna troska o czystość.

Dlaczego?

Powstają one jako produkt uboczny popularnego środka przeciwbakteryjnego, który jest składnikiem wielu produktów codziennego użytku – choćby pasty do zębów. Z nadmierną higieną wiąże się też kolejna teoria zwana hipotezą higieniczną. Tutaj winna jest właśnie nasza obsesja na punkcie czystości.

To ona sprawia, że dzieci nie mają styczności z bakteriami, które zwykle wspomagają właściwy rozwój naszego układu odpornościowego. 

Inna teoria – pozostająca wyłącznie w strefie domniemań – uznaje za przyczynę epidemii alergii zmiany w diecie mieszkańców Zachodu, jedzących coraz więcej przetworzonej żywości zamiast świeżych owoców oraz warzyw.

Jednak wpływ zachodniego trybu życia nie kończy się tutaj. Ryzyko wystąpienia alergii zwiększają również inne aspekty charakterystyczne dla tego kręgu cywilizacyjnego. Są to m.in.: czynniki środowiskowe (m.in. zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy), zbyt częste stosowanie antybiotyków, niska zachorowalność na choroby zakaźne wieku dziecięcego oraz współczesny tryb życia.

Wszystko to wpływa na zmniejszenie bioróżnorodności naszego środowiska, zmieniając skład mikroorganizmów zasiedlających naszą skórę i przewód pokarmowy. A to właśnie one stymulują nasz układ odpornościowy i zwiększają tolerancję na alergeny. 

To jednak nie koniec teorii na temat epidemii alergii. Pojawiały się krytyczne głosy odnośnie wytycznych brytyjskiego rządu, który zalecał rodzicom, by nie podawać dzieciom orzeszków ziemnych, ponieważ uważano, że ich konsumpcja w młodym wieku może osłabić nierozwinięty układ immunologiczny. Czas pokazał, że jest dokładnie na odwrót. 

Jak widać, trudno o jednoznaczne wnioski i zalecenia. Wskazuje się, że najlepszą metodą na zmniejszenie ryzyka alergii pokarmowej u dzieci jest stopniowe włączanie do jadłospisu potencjalnych alergenów.

Wprowadzając nowe pokarmy na wczesnym etapie, zwiększamy tolerancję organizmu na potencjalny alergen. To właśnie brak wyuczonej tolerancji na alergeny przyczynia się do rozwoju alergii, dlatego wydaje się to tak istotne.

*Źródło: http://www.medonet.pl/zdrowie/zaburzenia-odzywiania/era-alergii-pokarmowych,artykul,1673755.html 
 **Tamże. 

Zobacz także:

"MAMO, NIE CHCĘ!" JAK SOBIE PORADZIĆ, KIEDY DZIECKO NIE CHCE PIĆ MIESZANEK MLEKOZASTĘPCZYCH?

dowiedz się więcej

Postępowanie w przypadku podejrzenia alergii na białka mleka krowiego

dowiedz się więcej

Etapy leczenia alergii na białka mleka krowiego - Jak skutecznie leczyć alergię na białka mleka krowiego?

dowiedz się więcej

Wpływ pokarmów uzupełniających na ryzyko rozwoju alergii

dowiedz się więcej

Odczulanie jako alternatywna metoda leczenia alergii na białka mleka krowiego

dowiedz się więcej

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź