Czym różni się alergia na białka mleka krowiego od skazy białkowej i nietolerancji laktozy?

Aby skutecznie walczyć z wrogiem, należy go jak najlepiej poznać.

Dlatego musimy rozróżnić i wyjaśnić każdą definicję i rozwiać wszystkie wątpliwości dotyczące tego, czym różni się alergia na białka mleka krowiego od skazy białkowej i nietolerancji laktozy. 

Już na samym początku warto ułatwić sprawę i powiedzieć jedno: skaza białkowa jest tym samym co alergia na białka mleka krowiego. Terminy stosowane są zamienne, przy czym ten pierwszy jest bardziej potoczny, drugi zaś częściej odnajdziemy w opracowaniach naukowych. 

Bardziej złożona jest kwestia różnicy alergii na białka mleka krowiego od nietolerancji laktozy. 

Przede wszystkim alergia to reakcja immunologiczna na białka mleka. Nietolerancja laktozy nie jest alergią: tak naprawdę jest brakiem. Brakiem czego? Wystarczającej ilości enzymu laktazy pozwalającego trawić laktozę. Z tego względu osoby z nietolerancją nie mogą ani trawić, ani wchłaniać laktozy. Reagują na nią biegunką, wzdęciami i skurczami brzucha – nie ma to nic wspólnego z reakcją alergiczną, która charakteryzuje się szerszymi objawami (obejmującymi m.in. skórę, układ pokarmowy i układ oddechowy). 

Rozróżnienie alergii na białka mleka krowiego od nietolerancji laktozy jest bardzo ważne, ponieważ każde z nich wymaga innego leczenia. Przy nietolerancji laktozy nie jest koniecznie wykluczanie z diety wszystkich produktów zawierających mleko: spożywane mogą być te o niskiej zawartości laktozy (zależnie od poziomu tolerancji). Inaczej jest z alergią na białka mleka krowiego – tutaj w diecie nie ma miejsca na żadne produkty zawierające białka mleka. 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź