Alergizujące owoce i warzywa

Owoce i warzywa powinny zajmować główne miejsce w menu zarówno dzieci, jak i dorosłych. W przypadku diety alergików, nie powinno być inaczej.

Należy tylko zwrócić szczególną uwagę na to, jak zachowuje się organizm po spożyciu danego owocu czy warzywa i mieć świadomość, które z nich są szczególnie alergizujące. 

Alergia na wybrany owoc czy warzywo może być zupełnie niezależna od wieku i jest kwestią bardzo indywidualną. Poniżej opisujemy najczęściej alergizujące owoce i warzywa. 

Alergie u dzieci
Wśród owoców, które nie są zalecane u dzieci poniżej roku wymienia się cytrusy (pomarańcza, cytryna, grejpfrut, mandarynki), jak również truskawki, maliny, poziomki i banany. Z warzyw reakcje alergiczne najczęściej wywołują pomidory, seler i pietruszka.

Alergie u dorosłych
U osób dorosłych reakcje alergiczne najczęściej wywołują właśnie owoce i warzywa. Do najbardziej alergizujących warzyw należą seler i marchew. Spożycie selera, szczególnie przed wysiłkiem fizycznym, może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Powszechna jest również alergia na jabłka. Szacuje się, że 2%[1]populacji Północnej i Centralnej Europy ma alergię na ten owoc.

Niezależnie od wieku niektóre owoce mogą sprzyjać uwalnianiu histaminy, dlatego szczególnie trzeba uważać podczas spożywania: bananów, papai, ananasa, kiwi, truskawek, owoców cytrusowych i awokado. 

Zespół alergii jamy ustnej (OAS)
U osób, u których występuje alergia na pyłki brzozy po zjedzeniu niektórych owoców i warzyw występuje reakcja alergiczna nazywana zespołem alergii jamy ustnej, w skrócie OAS. Dzieje się tak najczęściej po spożyciu surowych jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, czereśni, selera, pomidora i marchwi.

[1] http://www.urok-zycia-alergika.pl/2015/03/alergia-na-jabka-u-dzieci-i-dorosych.htmla 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź